Posturile corpului în practica Runelor -I-





Ca să practicăm și să ajungem la o percepție din ce în ce mai subtilă, avem nevoie să acumulăm cât mai multă energie, corpul nostru să fie pregătit pentru a recepționa energii din ce în ce mai puternice, subtile cu cât sunt mai înalte, mai aproape de starea noastră inițială. Altfel ne oprim din drum. E necesar să golim balastul vechilor deprinderi care ne ocupă tot timpul și ne macină energia prin structuri de joasă energie.
Femeile învață și ele, acum, exerciții destinate bărbaților, care s-au străduit să-și creeze depozitul energetic al corpului. Femeia deja îl are. Uterul! Cel care adăpostește viața. Dar funcția uterului nu este limitată doar la acest aspect necesar perpetuării speciei umane.
Ca să ne redescoperim adevărata putere energetică, trebuie să activăm conștient ceea ce deja avem.
Acum se știe că centrul Muladhara este situat diferit la bărbat față de cel al femeii.

BANDHA este definită ca „încuietoare”în majoritatea cărților de Yoga, referindu-se la trei centri energetici care trebuie închiși prin contracții ferme apoi relaxați, ca energia să circule.
Pare un paradox, dar ca să știm ce este relaxarea musculară, trebuie să facem o contracție puternică a mușchilor. Este un aspect de care devenim conștienți cu ușurință. Însă contracția-relaxarea musculară, provoacă un proces simultan, de deblocare la nivel mental.

Sunt trei Bandha care au impact la nivel fizic, mental, psihic și spiritual. Fiecare Rună personală, va fi practicată ținând cont de ele.

Acțiunea celor trei Bandha este importantă și pentru coloana vertebrală și creier. Trunchiul cerebral și coloana vertebrală sunt conectate cu energia Yin. Ambele energii, Yang și yin, se găsesc la nivelul sistemul nostru nervos. Cortexul cerebral, lobii frontali, sunt Yang, iar coloana vertebrală și spațiile din creier unde este LCR (lichidul cefalorahidian) sunt Yin.  Prin ele suntem în permanentă legătură cu energiile primordiale dar și unii cu alții, dincolo de timp și spațiu.

Maha Bandha cuprinde : Mula Bandha, Uddiyanna Bandha și Jalandhara Bandha.

Bandha cuprinde contractarea a trei grupe de mușchi: ai perineului, ai abdomenului și ai gâtului.
Contracțiile acestor grupe de mușchi afectează sistemele nervos, circulator, respirator, endocrin și pe cel energetic al corpului. Când se contractă un mușchi, un impuls nervos ajunge prin coloana vertebrală, la creier, antrenând și alte circuite nervoase care vor determina un semnal de răspuns.


1.Mula Bandha_ contracția perineală, reprezintă închiderea părții de jos a unui tub, împiedicând scurgerea, pierderea pranei, a chi-ului, ceea ce duce la stimularea energiei în Chakra Muladhara.

2.Jalandhara Bandha – Sigilează partea de sus a tubului central.

3.Udhiyanna Bandha – crește presiunea pranică, stimulând Chakra Manipura, a plexului solar, umplând tubul deja închis.

Aceste sigilii stimulează chi-ul și ne ajută să devenim conștienți-să percepem, energia chi (prana).
Relaxarea celor trei grupe musculare, ce duce la eliberarea și „împrăștierea” energiei în tot corpul care se va tonifica, va deveni mai puternic, înlăturând și efecte fizice, psihice dureroase.
Nodurile psihice-Granthi-uri, pot fi desfăcute, eliberate; prin practica bandha aduc și beneficii mai subtile, sesizabile odată cu o practică constantă. Ele reprezintă blocaje în conștiința de sine a omului, pe diferite nivele, acumulate de-a lungul vieții personale sau de neam. În ele se acumulează tensiuni, griji, conflicte nerezolvate, nemulțumiri… Eliberarea lor duce la curățarea de aceste energii, la transmutarea lor; fiind alcătuite tot din energiile noastre, avem șansa de a le recupera și a le folosi în alte scopuri. Este partea cea mai puternică a contracțiilor, pentru că totul trebuie bine stăpânit, altfel viața noastră pare un haos, până când ele sunt transformate. Întâi se activează energiile de joasă frecvență dar care au o putere mare, iar această etapă nu este ușoară. In această etapă, ruga către Creator, postul, conștientizarea a ceea ce se întâmplă, ne sunt de un real ajutor, odată cu practica constantă ca să reușim cu adevărat a stăpâni energiile din noi și să le folosim pentru binele nostru, implicit a celorlalți. Pot apare la început schimbări dramatice, pentru că psihicul nostru, chiar dacă noi ne dorim mental schimbarea, nu va renunța ușor la a rumina în creier, vechile deprinderi.

Golirea de vechile energii este însă necesară. Poate dura mai mult, sau mai puțin timp, depinzând de cât ne antrenăm, conștientizând. De asta, aparent ușoară, această tehnică a contracțiilor, era predată după ce elevul dădea dovadă de conștiinciozitate și fermitate. Pentru că doar el însuși își poate schimba deprinderile! La nivel fizic, mental, psihic și spiritual.
Sigur că se poate lucra cu contracțiile și numai la nivel fizic dacă ai probleme, sau pentru a atenua o emoție. Așa cum este recomandat căscatul, care este reacția și împotriva temutului deochi. Doar atât și tot este de un real folos.


Deoarece  practica Mula Bandha este mai mult de explicat, voi începe cu celelalte două.

Jalandhara Bandha Contracția gâtului se face în două modalități:
1.      spatele drept, întinde gâtul cu bărbia ușor trasă în jos,  trăgând coloana vertebrală în sus, implicit sternul, ca și cum cineva te-ar ridica de un fir de păr din creștetul capului. Stimulează creierul, având efect asupra glandei pineale. Limba se pune în cerul gurii.
2.      Aceeași poziție, dar cu flexarea bărbiei înspre piept cât mai mult. Acționează asupra tiroidei, paratiroidei și timusului.
Această contracție reglementează și bătăile inimii, respirația, tensiunea (presează sinusurile carotidei ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale).
Reducerea tonului simpatic, prin această contracție, duce la o senzație, o stare de bine, de relaxare, oricând avem nevoie.

Uddiyanna Bandha: contracția abdominală. Comprimă organele digestive, glandele, rinichii și plexul solar. Când acest creier abdominal (enteric) este comprimat, în întregul abdomen și piept este generat un flux energetic care dă o senzație de bunăstare. De asta căscatul este considerat o tehnică, chiar și de neurologi. ( cartea pe care o recomand mereu: Cum ne schimbă Dumnezeu creierul, scrisă de doi neurologi (evident). http://reiki-jurnalulunuimaestru.blogspot.com/2015/11/dumnezeu-iti-schimba-creierul.html

Uddiyanna tonifică SNC-ul, (sistemul nervos simpatic), determinându-l să fie sub controlul nostru. Pentru a evita sau a ne reveni mai repede din situații neplăcute, a înlătura stresul, angoasele sau chiar cu acțiune asupra bolilor psihosomatice ( recomand din nou cartea).
De asemenea este influențată, prin această bandha, buna funcționare a pancreasului. Așadar, măcar învățați să căscați!!! 


Efectelor fizice a celor trei Bandha, care, ulterior, împreună cu tehnicile de respirație (pranayama) ce se învață cu o persoană autorizată (nu vă gândiți să  aibă neapărat la o diplomă), aduc beneficii și mai importante vieții (nu numai corpului fizic):
-armonizează funcționarea eficientă a sistemului endocrin: Jalandhara influențează direct glanda pineală, tiroida, paratiroida și timusul; Uddiyanna influențează direct pancreasul și diafragma iar Mula Bandha influențează gonadele și corpul perineal/ cervixul.
-Uddiyanna și Mula Bandha duc la stabilizarea perioadelor menstruale.
-Duc la scăderea tensiunii arteriale, a pulsului, scad ritmul respirator, inducând calm și relaxare
-Stimulează producerea de unde Alpha în creier, care duce la o profundă relaxare prin încetinirea activității din creier, implicit din corp
-Tonifică și reglementează activitatea din abdomen, revitalizând-o
- activitatea sistemului uro-genital este îmbunătățită, având efect asupra afecțiunilor prostatei, a infecției și incontinenței urinare.
- revitalizarea coloanei vertebrale, prin corectarea poziției ei.

Vă rog să țineți cont că vorbim de efectele pe care medicina tradițională orientală le observă, analizează  de mii de ani, și care nu vin în contradicție cu cele care au început să fie (măcar) observate și de medicina occidentală. Primii fiind neurologii deoarece totul apare înregistrat în creier.


Efectele energetice a celor trei Bandha:

În tradiția orientală fiecare contracție este asociată cu stimularea unei ținte specifice care are legătură cu plexurile (vegetative și nervoase) și anumiți nervi din coloana vertebrală, dar și cu centrii energetici, chakrele. Fiecare glandă endocrină de la nivel fizic are o chakră la nivel energetic.

Cele mai cunoscute sunt (orientativ):
Plexul sacral-Muladhara,
Plexul hipogastric -Swadhisthana
Plexul solar-Manipura
Plexul cardiac- Anahata
Plexul laringial- Vishuda,
Plexul pineal-Ajna
Plexul coronarian- Sahasrara

Aceste localizări fizice și spirituale, sunt legate neurologic cu perechea lor din coloana vertebrală și din creier, în ultimă instanță cu psihicul. Contracțiile fizice pot activa facultățile latente din creier  dar și ale minții, ducând la realizarea unor potențiale pe care doar le bănuim.  Așa cum se tot descoperă, creierul nostru este mult mai fascinant decât se credea.

Nu cred că ar fi fost ținute atât de secrete aceste contracții, care pot părea unora banale, dacă importanța lor nu ar fi fost cunoscută de inițiații, maeștrii antici. Doar practica vă va convinge.

Realizarea împreună a celor trei Bandha, se numește MAHABANDHA. Chi-ul este compresat în canalul central, canal subtil energetic. Aceste „sigilii” împiedică mișcarea chi-ului în sus și jos, mișcare determinată de stările noastre,  stimulând energia și având-o sub control.

Eliberarea contracțiilor împrăștie chi-ul în tot corpul care se revitalizează prin întreruperea legăturilor care ne consuma energia, producând sublimarea lor, ducând la relaxarea, tonifierea, întărirea corpului fizic și energetic.  

Va urma: Mula Bandha.

Practica spirituală, depinde de realitatea fizică, implicit de corpul fizic care trece prin transformări. Pot apărea diverse obstacole care sigur, pun la încercare determinarea noastră de a afla mai multe despre noi, despre lume. Nu încap două săbii în aceeași teacă. E nevoie de dedicație constantă, pentru că obstacolele vor apărea mereu, punându-ne așa, la încercare. 


Un comentariu:

Voi respecta opiniile fiecăruia. Dar vă rog să aveţi o exprimare decentă. Anonimatul persoanei nu-l exclude pe cel spiritual. Din când in când voi face aici completări la cele publicate pentru a nu interveni în text.

                                             Cum îți schimbă Dumnezeu Viața                                                            Împl...